Levend in mijn eigen wereld, take the blue pill en weescht welkom.

donderdag 27 september 2007

Theoriën over het nut van slapen

Er bestaan verschillende theorieën over waarom slaap bestaat. Hieronder staan enkele meer waarschijnlijke beschreven:

Slapen is een manier om de hersenen te herstellen. Tijdens het grootste deel van de slaap (tijdens de periodes van niet-remslaap) werken de neuronen (hersencellen) in mindere mate, waardoor ze de kans krijgen te herstellen van de schade die is aangericht door vrije radicalen. Dit wordt verondersteld omdat grotere dieren een lager metabolisme hebben dan kleine dieren en dus minder vrije radicalen, daardoor hoeven ze minder te herstellen en dus minder te slapen. Een mens slaapt gemiddeld zeven tot negen uur per etmaal.

Slapen is een manier om leren beter te laten verlopen. Dit zou vooral gebeuren tijdens de remslaap. Omdat bij de geboorte de hoeveelheid remslaap veel groter is dan later in het leven, wordt vermoed dat remslaap invloed heeft op het vermogen tot geestelijke ontwikkeling.

Verder is er nog een theorie dat slaap ook een manier is om een lichaam te beschermen. Omdat sommige soorten niet aangepast zijn aan het leven in de nacht, zou het beter zijn om een veilige plaats op te zoeken om daar zo min mogelijk energie te verspillen.


bron: Wikipedia

Geen opmerkingen: